Welke rol speelt een lekkende afvoer bij vochtproblemen in de woning?

Er zijn allerlei soorten manieren waarop vochtproblemen in huis kunnen ontstaan. Zo zitten er in vrijwel elk huis op meerdere plekken achter de muren en in de plafonds afvoeren en doorvoeren. Zeker in het geval van en huis van meerdere verdiepingen kan dit aantal al snel flink oplopen. Dit gaat dan om de keuken, maar bijvoorbeeld ook om het toilet, de badkamer en de aansluiting voor de wasmachine. Al dit water moet worden afgevoerd. Het water moet via deze weg een route naar het riool vinden. In de eerste plaats door ze onder de woning te leiden, naast of onder de kelder.

Lees in dit artikel meer over een kelderbehandeling.

Neem vandaag nog contact met ons op voor een gratis offerte.

Het probleem in de kelder

Het feit dat alle leidingen richting de kelder worden geleid, kan problemen met zich meebrengen. Wie een kelder heeft, loopt risico. Het is zelfs de plek waar de risico’s het grootst zijn. Juist ook omdat er zoveel leidingen naartoe lopen. Dit maakt de kans dat ze juist hier gaan lekken groter. Wanneer dit aan de orde is, dan zal het vocht ook in de kelder van de woning terechtkomen.

lekkage doorvoer fundering

Vochtbescherming in de kelder

Het is dan natuurlijk de vraag of de kelder wel voldoende waterafstotend is. De kans op vochtproblemen hangt hier in grote mate mee samen. Dat kan bijvoorbeeld aan de orde zijn wanneer er al lange tijd geen onderhoud is gedaan. De muren zijn dan niet meer zo sterk als voorheen. Dat daar dan een lekkage overheen komt, kan een probleem vormen. De scheurtjes en gaatjes bieden het water dan mogelijkheden. Terwijl ook de poreuze stenen niet voldoende beschermen.

De juiste aanpak

Het is belangrijk om hier spoedig iets aan te doen. Alleen al om de problemen niet groter te laten worden, Vocht vindt op allerlei manieren een weg naar de kelder. Dit kan ook via andere wegen dan lekkende leidingen. Denk bijvoorbeeld aan problemen met vocht door regen of uit grondwater. Ook dit water kan via de kleine openingen de kelder in stromen. Dit zal bovendien steeds erger worden. Vooral in de winter zijn de risico’s groot, bij kou zal het vocht de beschadigingen vergroten doordat het verder gaat uitzetten. Dit vereist snelle aanpak.

Lekkage tegengaan door de kelder waterdicht te maken

Het is belangrijk om te weten dat lekkage alleen een echte bedreiging vormt wanneer de kelder niet goed waterdicht is. Door de gaten zal het vocht zijn weg vinden. Wanneer dit niet aan de orde is, dan zal er dus ook geen natte kelder ontstaan. Daar hoeft dan geen enkele zorg om te bestaan. Dit maakt dus ook duidelijk wat nodig is. Het is slim om de kelder goed te onderhouden.

Kijk daarom de kelder met enige regelmaat goed na. Dit is de manier om snel te zien waar de zwakke plekken zitten. Die kunnen dan direct worden aangepakt. Hoe vroeger dit wordt gedaan hoe sneller de problemen verholpen zijn. Dit kost minder werk en minder geld om de woning in goede staat te houden. Dat maakt het aantrekkelijk om deze preventieve werkzaamheden altijd uit te voeren. Opties zij bijvoorbeeld kelderdichting en kelderdrainage. Bovendien is het nodig om de lekkage aan de leiding zelf op te lossen.

Vocht in de kelder bestrijden

De beste manier om vocht in de kelder te bestrijden is door de specialist erbij te halen. Het maakt daarbij geen verschil of het om een lekkende doorvoer gaat, of dat grond- of regenwater het probleem is. Het is altijd mogelijk om met een passende oplossing te komen. Doe ene grondige inspectie in de kelder om snel te zien wat het probleem is. De expert ziet dit direct en kan dan dus ook direct de juiste oplossing aandragen.