Een vochtige kelder weer droog maken
De kelder of kruipruimte is misschien wel de plek waar vocht in de grootste mate een probleem vormt in de woning. Dit is een belangrijke zaak omdat deze ruimte vaak een onderdeel van de basis van een woning is. Dat betekent dus ook dat het belangrijk is om in de gaten te houden of deze bestand is tegen vocht. Indien dit niet het geval is, moet hier dus voor worden gezorgd. Juist ook om grote schade te voorkomen. Lees in dit artikel meer over hoe je een kelder waterdicht kunt maken.
Zorgen voor goed onderhoud
In de eerste plaats is het natuurlijk belangrijk om de kelder in goede staat te houden. Vochtproblemen zijn al in goede mate tegen te houden wanneer de kelder van goed onderhoud en eventuele reparaties wordt voorzien. Omdat vocht via diverse wegen de woning kan binnendringen, door de ondergrondse ligging, is het belangrijk om ook met verschillende zaken rekening te houden. Indien nodig is het slim om vroeg de expert in te schakelen. Daarmee is de schade te beperken.
Neem vandaag nog contact met ons op voor een gratis offerte.
De soorten vochtproblemen in de kelder
Omdat de kelder op meerdere manieren bloot kan staan aan vocht, zijn er dus ook meerdere mogelijke problemen. Het is daarom slim om eens te kijken om welke soorten vochtproblemen het zoal kan gaan. Dit ontstaat immers niet zomaar. Er is altijd een aanwijsbare reden voor de mate van vocht die in de kelder te vinden is. Zo gaat het bijvoorbeeld in veel gevallen om condensatie. Dit is het gevolg van een gebrek aan goede ventilatie. De condensatie zorgt er dan voor dat de oppervlakken in de kelder voortdurend vochtig blijven.
Andere soorten vochtproblemen
Er zijn ook andere soorten vochtproblemen die in de kelder kunnen optreden. Sijpelwater of grondwater dat de ruimte binnendringt bijvoorbeeld. Deze vochtproblemen kunnen dan weer aan de basis staan van problemen zoals huiszwam of schimmel in de kelder. Het is dus ook slim om kennis op te doen over wat oorzaken en gevolgen zijn. Wanneer ene verschijnsel wordt opgemerkt, is dit dan direct te herkennen. Er is dan ook direct actie op te ondernemen met behulp van de specialist.
Mogelijke oorzaken van vochtproblemen
Er zij verschillende oorzaken aan te wijzen als het om vocht in de kelder gaat. Denk bijvoorbeeld aan vochtinfiltratie in de vloer van de kelder. Of vochtinfiltratie via de keldermuren. Dit is grondwater of sijpelwater dat binnendringt. Een andere optie kan een lekkage zijn. Dit komt ook veel in kelders voor. Daarnaast is er mogelijk een luchtvochtigheidsprobleem. Dit kan leiden tot condensatievocht. Dat is vooral een probleem dat schade aanricht. Dit is vaak toe te wijzen aan een gebrek aan ventilatie. Daarnaast zijn constructiefouten ook een mogelijke oorzaak. Denk bijvoorbeeld aan een onjuist gestorte betonnen vloer.
Het bestrijden van vocht in de kelder
Het is natuurlijk belangrijk om het probleem van vocht in de kelder goed te bestrijden. Gelukkig is daar een heel palet aan mogelijkheden voor. Behandelmethoden voor de kelder richten zich vooral op het onderliggende vochtprobleem. Wanneer dit aan de orde is, dan is het slim om direct met de specialist te overleggen. Die kan dan bijvoorbeeld zorgen dat er goede drainage wordt aangelegd.
Ook is het een optie om betere ventilatie te verzorgen. Daarnaast is het aanbrengen van saneerpleister of het aanleggen van kelderbekuiping een goede optie. Let wel ook op dat er aandacht wordt besteed aan het oplossen van de gevolgen, zoals het verwijderen van schimmels. Het is dus altijd aan te raden om de specialist erbij te betrekken. Die kan dan direct met een plan van aanpak komen. Op die manier is het probleem snel terug te dringen. Wanneer vocht in de kelder wordt opgemerkt, is het aan te raden de specialist er direct bij te betrekken.