Opstijgend vocht in de buitenmuren behandelen
Veel woningen kampen met opstijgend vocht als vochtprobleem. Voor zowel de binnenmuren als de buitenmuren geldt dat opstijgend vocht grote schade kan aanrichten. De schade die opstijgend vocht kan aanrichten is aanzienlijk. Wanneer de buitenmuren zijn aantast door het opstijgende vocht zijn er enkele methodes om dit te verhelpen, zoals het onderkappen van de woning of het injecteren van de buitenmuren. Beide methodes hebben zo hun eigen voor- en nadelen die goed overwogen moeten worden voordat voor een bepaalde methode gekozen wordt.
Diagnose: opstijgend vocht in de buitenmuren
Wanneer de buitenmuren aangetast zijn door opstijgend vocht is dat te herkennen aan het feit dat de muren vochtig zijn, er zich schimmelvorming voordoet en de buitenmuren zijn aangetast door salpeter. Grondvocht wat in contact komt met de buitenmuren zal tot ongeveer een halve meter tot anderhalf meter boven de vloerpas optrekken. Vocht is een uitstekende voedingsbron voor schimmels om zich daar te nestelen en uit te groeien, waardoor er grote schimmelplekken op de muur ontstaan. Wanneer de muur ook een witte uitslag krijgt, houdt dit in dat de buitenmuur ook last heeft van salpeter. Salpeter, ook wel zoutuitbloei genoemd, zijn zouten die zowel in het grondwater als in het metselwerk aanwezig zijn. Wanneer grondwater in contact komt met het metselwerk zal het vocht in de buitenmuren zelf trekken en de zouten als een witte uitslag op de oppervlakten van de muren achterlaten.
De gevolgen van opstijgend vocht in de buitenmuren
De gevolgen van opstijgend vocht in de buitenmuren kunnen groot zijn. Samenvattend zijn de gevolgen van opstijgend vocht in de buitenmuren als volgt:
- de buitenmuren zijn vochtig. Dit kan over het gehele oppervlakte van de muur, maar vocht zal vooral te zien en te voelen zijn aan de onderzijde van de buitenmuur.
- Bij langdurig vochtige buitenmuren, zal schimmel alle kans krijgen om te expanderen. Veelal zullen de muren dan bedekt zijn met zwarte schimmelvlekken.
- Zouten in het grondwater en het metselwerk zetten zich af als salpeter aan de buitenkant van de muur, met witte salpetervlekken tot gevolg.
- Bij buitenmuren die voorzien zijn van pleisterwerk zal het pleisterwerk ernstig aangetast kunnen worden.
Hoe kan opstijgend vocht voorkomen worden?
Opstijgend vocht is vooral een probleem bij oudere woningen die voor de jaren 80 gebouwd zijn. Deze woningen zijn veelal niet voorzien van een waterkerende laag. Het is de waterkerende laag die kan verhinderen dat grondvocht naar boven optrekt. In nieuwbouwwoningen die vanaf de jaren 80 worden gebouwd, wordt er standaard een waterkering aangebracht. De waterkerende laag wordt aangebracht ter hoogte van de fundering, waar het metselwerk en de grond met elkaar in contact komen en kan bestaan uit een waterafstotende folie of een speciale waterafstotende mortel. Ook is het belangrijk dat gebruikte bakstenen niet poreus zijn. Hier trekt grondwater namelijk erg gemakkelijk in.
Behandelen van opstijgend vocht in de buitenmuren
Het is heel goed mogelijk om de buitenmuren te beschermen tegen opstijgend vocht. Er zijn twee methodes die het vaakst toegepast worden: het injecteren van de muren en het onderkappen van de woning.
Injecteren van de buitenmuren
Bij het injecteren van de buitenmuren worden er ter hoogte van de waterpas gaten in voegen geboord. In deze gaten wordt dan een vochtwerende gel gespoten die in de poriën van het metselwerk zal trekken en zal uitharden. Dit vormt dan een soort van waterkering dat het optrekkend vocht tegenhoudt.
Het voordeel van het injecteren van de buitenmuren is dat het een relatief goedkope oplossing is. Het is veel goedkoper dan het onderkappen van de woning en ook veel minder werk. Het injecteren kan snel gebeuren en vergt geen grote renovatie. Een nadeel kan zijn dat de gel op de langere termijn uitgewerkt kan zijn en dat er opnieuw geïnjecteerd moet worden. Een en ander is afhankelijk van de steensoort en het type muur.
Onderkappen van de woning
Het onderkappen van de woning is een behoorlijke renovatie. Ter hoogte van de waterpas worden de bakstenen uit de muur gehaald en wordt er een waterkerende laag aangebracht. Het is wel een effectieve methode, maar kan veel overlast veroorzaken. Aangeraden wordt dan ook dit uit te voeren als er reeds een renovatie in de planning staat.
Voordeel van het onderkappen is dat het ook op de langere termijn een effectieve methode is waarvan de werking gegarandeerd is. Een nadeel is dan weer dat het een zeer arbeidsintensieve klus is en daardoor ook erg duur.