Opstijgend vocht in de kelder
Het meest gehoorde vochtprobleem in Vlaamse woningen is opstijgend vocht. Dit geldt vooral voor de oudere woningen. Hoewel nieuwere woningen hier ook last van kunnen krijgen, zijn deze woningen veelal beschermd door een ingebouwde waterkering en kan het vocht niet verder de woning in trekken. Bij oudere woningen is meestal geen waterkering aanwezig en kan vocht gemakkelijk de woning inkomen en de nodige schade aanrichten. De meest gevoelige plekken voor vocht zijn de kruipruimte en de kelder. Dit zijn ruimte onder de grond, dus logischerwijs komt het vocht daar ook het eerste mee in aanraking.
Meer informatie over opstijgend vocht bestrijden
Gevolgen van vocht
Naast het feit dat een vochtige kelder enorm vervelend is kunnen er meer gevolgen zijn. Het vocht stijgt via de keldermuren op naar de rest van de woning. Ten gevolge hiervan kun je last krijgen van vochtige muren met vochtplekken. Deze plekken zijn door het vocht niet meer warm te krijgen dus je zult ook meer stoken om het warm in huis te krijgen. Daarnaast hechten schimmels zich in de vochtplekken en kunnen uitbreiden naar de rest van de woning. Schimmels zijn schadelijk voor zowel de woning als de gezondheid van de bewoners. Schimmel kan zich namelijk diep in de bouwmaterialen gaan vestigen en zelfs de constructie van de woning aantasten. Bewoners kunnen last krijgen van gezondheidsklachten. Een veel voorkomende klacht bij schimmel zijn problemen met de luchtwegen en chronische allergieën. Je moet dus niet te lang wacht om het vochtprobleem op te lossen en snel ingrijpen om verdere schade te voorkomen. lees ook meer over vochtbestrijding kelder
Oplossingen om vocht in de kelder tegen te gaan
Er zijn oplossingen op de problemen met vocht tegen te gaan. Je kunt kiezen voor een volledige dichting van de kelder, maar er zijn ook andere maatregelen te treffen.
Kelderdichting
Kelderdichting of bekuiping behoort tot één van de meest effectieve methodes om vocht in de kelder te bestrijden. Nadat de keldermuren en de keldervloer goed is schoon en glad gemaakt zijn worden de muren en de vloer behandeld met enkele waterdichte fixatie- en mortellagen. Desnoods worden nadien de vloer en de keldermuren nog behandeld met een nieuwe cementlaag en je hebt een volledig waterdichte kelder. De muren zijn dan volledig bestand tegen het vocht, alsmede alles wat je in je kelder hebt staan.
Drainage
Drainage is niet direct een methode om vocht tegen te houden, maar eerder een manier om vocht wat de kelder inkomt op een juist manier af te voeren. Er kan gekozen worden voor wand- of vloerdrainage of kimnaaddrainage. De kimnaad is de naad waar vloer en wand samenkomen en daardoor zeer gevoelig voor vocht. Een combinatie van de verschillende drainagemethodes is ook mogelijk en zelfs aan te bevelen. Er wordt dan in de muren en de vloer een noppenmembraan aangebracht die het opstijgende vocht via kanaaltjes afvoeren. Het vocht komt dan in een leidingen onder de vloer terecht en zal netjes worden afgevoerd naar het riool. Wil je echt definitief van vocht af zijn, dan is het beter te kiezen voor kelderdichting dan voor drainage.