Wat is de Canadese put of aardwarmtewisselaar?

Misschien heb je er weleens van gehoord. Als het gaat om aardwarmte wordt er vaak over de Canadese put gesproken. Dit kan je ook wel kennen onder de naam aardwarmtewisselaar. Misschien ben je niet bekend met dit systeem. Het is een manier om buitenlucht via ondergrondse buizen een gebouw in te pompen. Vaak gaat dit samen met een balansventilatiesysteem. Het kan aantrekkelijk zijn om voor en aardwarmtewisselaar te kiezen. Wel is het dan natuurlijk van belang om te weten waar je op moet letten. Deze zaken gaan je daarbij helpen.

canadese put werking

Hoe werkt een aardwarmtewisselaar?

De werking van een aardwarmtewisselaar is flink uitgebreid. Dat begint met het aanzuigen van buitenlucht. Deze lucht wordt via buizen die ondergronds zijn aangebracht het gebouw binnen gevoerd. De reden dat deze buizen ondergronds zijn aangebracht heeft te maken met temperatuurverschillen. Dankzij de bodemtemperatuur wordt de lucht opgewarmd of gekoeld. Dit betekent dus ook dat de verwarming en airco minder belangrijke worden in huis en je dus energiezuiniger bent.

Het buizennet aanleggen

Het is belangrijk dat de buizen goed worden aangebracht. Deze moeten minimaal 2 meter onder grond zitten. Dit is nodig voor een constante temperatuur. Ook is het belangrijk dat de buizen op de juiste afstand van het gebouw weer aan de oppervlakte komen. Daar wordt de lucht aangezogen. Dit moet traag gebeuren om de grondtemperatuur optimaal te benutten. Zo is er in de zomer verkoeling en in de winter verwarming van de lucht met dank aan de grond. Daarom is de combinatie met een balansventilatiesysteem ook zo aantrekkelijk. Dit zorgt voor mechanische circulatie van de lucht.

De voordelen van het gebruik van een Canadese put

In de eerste plaats is het voordeel van een aardwarmtewisselaar natuurlijk het terugdringen van energieverbruik. Dit werd al aangehaald. In de winter hoeft er minder gestookt worden met dank aan de warmere lucht die wordt aangevoerd. In de zomer zal de lucht koeler zijn en is bijvoorbeeld de airconditioning veel minder belangrijk dan wanneer je dit systeem niet hebt. Bovendien is het gemakkelijk om aan te leggen. Het grootste gedeelte van de aanleg gebeurt verticaal. Er is dus niet veel ruimte nodig. Het is bovendien positief om te weten dat er minder hinder van vervuiling zal zijn door voor dit systeem te kiezen.

De nadelen van het gebruik van een aardwarmtewisselaar

Het is lastig om echte nadelen te benoemen als het om een aardwarmtewisselaar gaat. Een nadeel zou kunnen zijn dat het aanleggen specialistisch werk is. Dat betekent dan dus bijvoorbeeld dat je altijd een specialist nodig hebt. Wanneer het systeem niet juist is geïnstalleerd zal het al niet meer naar behoren werken. Daarom is het essentieel om vanaf het eerste moment een specialist aan het werk te zetten. Die kan dan advies uitbrengen over wat nodig is. Bedenk ook dat onderhoud belangrijk is, maar wel lastig kan zijn wanneer het een verticaal systeem betreft.

De combinatie met verwarming en ventilatie

Het is essentieel om te weten in welke vorm een aardwarmtewisselaar gebruikt kan en moet worden. Het is namelijk zo dat het systeem zelf alleen niet voldoende is om de woning te verwarmen of verkoelen. Er is wel nog altijd een centrale verwarming bij nodig. Voor de circulatie is het bovendien belangrijk om ook een balansventilatiesysteem te hebben. Alleen dan zal alles optimaal werken. Bedenk dit altijd bij de aanleg ervan.

Wat kost een aardwarmtewisselaar?

Welke kosten mag je verwachten als je voor een aardwarmtewisselaar kiest? Dit hangt in de eerste plaats van het soort systeem af. Een horizontaal systeem is goedkoper in aanleg. Daardoor kan het al vanaf €1.000,- aan te schaffen zijn. Al zijn er ook systemen die tot wel €3.000,- kosten. Verticale systemen vergen meer werk. Het gaat dan vooral om graafwerk. De prijs loopt dan in enkele duizenden euro’s.

Premies ontvangen voor de aanschaf en aanleg

Het voordeel van kiezen voor een aardwarmtewisselaar is dat er mogelijk aanspraak gemaakt kan worden op premies. Er zijn verschillende vormen waarin dit mogelijk is. Al is het wel belangrijk om de ontwikkelingen op dit vlak goed te volgen. De regelingen kunnen zo nu en dan veranderingen ondergaan. Dit kan ook positieve ontwikkelingen tot gevolg hebben. Daarom is het belangrijk hier altijd goed onderzoek naar te doen voor je beslist. Dit kan je ook bespreken met de installateur die je kiest.