Hoe onderhoud je een ventilatiesysteem?

Onderhoud plegen aan een ventilatiesysteem is een belangrijke zaak. Op die manier wordt gezorgd dat het systeem altijd optimaal blijft werken. De juiste mate van onderhoud zorgt dat de luchtkwaliteit binnenshuis in goede orde blijft. Het is dus ook van belang om eens te kijken hoe dit het beste aan te pakken is en wat het belang is.

Wat is ervoor nodig?

Het is in veel gevallen zo dat het onderhoud aan een ventilatiesysteem door mensen wordt uitbesteed. Dat wordt dan meestal gedaan door een monteur die zich met centrale verwarming en mechanische ventilatie bezighoudt. Die kan dan op een juiste manier de controle ervan uitvoeren.

Daarnaast zijn er ook verschillende specialisten die zich uitsluitend met de werking van het ventilatiesysteem bezighouden. Ook het onderhoud ervan behoort hiertoe. Dit gaat in veel gevallen met behulp van een onderhoudscontract. Op die manier is te garanderen dat dit op regelmatige basis goed zal worden verzorgd.

onderhoud ventilatiesysteem

Daarnaast is het natuurlijk ook in beide gevallen zo dat deze erkende specialisten beter en uitgebreider onderhoud kunnen doen dan je zelf kunt doen. Denk bijvoorbeeld aan de hulpmiddelen voor metingen die zijn ter beschikking hebben. Dit maakt het inhuren te verantwoorden.

Zelf het onderhoud doen

Het is ook mogelijk om eigenhandig het mechanische ventilatiesysteem te onderhouden. Enige kennis is dan wel van belang. Soms is die in de handleiding van het systeem te vinden. In andere gevallen is het ook mogelijk om dit gewoon aan de installateur te vragen. Ook online is kennis op te doen. Vooral als er met warmteterugwinning wordt gewerkt is het belangrijk om te weten hoe de filters schoongemaakt kunnen worden. In het artikel Ventilatie en gezonheid kom je alles te weten over mogelijke gevolgen bij slechte installaties.

Het is ook goed om te weten hoe de filters na enige tijd vervangen moeten worden. Dit moet over het algemeen eenmaal per jaar worden gedaan. Dit komt door de mate van vervuiling die erin optreedt. Door het ophopen van stof, zal het rendement afnemen. Het schoonmaken alleen is dan niet voldoende. Het vervangen is een precieze klus. De ventielen en filters moeten in de juiste stand staan.

Er zijn drie verschillende standen. Over het algemeen is stand drie geschikt voor veel vocht of veel drukte in huis waardoor veel vervuiling ontstaat. De normale stand is dan stand 2. Stand 1 is het best geschikt wanneer er bijvoorbeeld veel natuurlijke doorstroming is door open deuren en ramen, bijvoorbeeld op warme dagen. Het systeem kan dan iets minder belangrijk zijn voor de ventilatie.

Ook niet onbelangrijk is de rol van de stroomvoorziening. Pas goed op wanneer je gaat onderhouden. Het is niet onverstandig om het systeem dan heel even uit te schakelen. Verder is het natuurlijk wel zo dat het altijd aan moet staan. Zo weet je ook direct waar je moet zijn om het systeem uit te schakelen in geval van nood.

Het is aan te raden om het reinigen niet in eigen hand te nemen. Het is veel verstandiger om experts hierbij te betrekken. Dit komt vooral doordat het werk flink complex is. Kenners met veel ervaring weten precies hoe de reinigingen het best aangepakt kunnen worden. Dit kan per keer, of met een contract. Dit is vaak nog goedkoper ook door de regelmaat.

In een nieuwbouwwoning

Wanner gekozen wordt voor een nieuwbouwwoning of voor het zelf bouwen van een woning, dan is de keuze voor een goede professional extra belangrijk. Ventilatie is eigenlijk altijd nodig bij nieuwe projecten. Die werkt alleen maar optimaal wanneer er ook nog eens goede instellingen zijn gedaan. Er zijn zelfs voorschriften voor. Het is belangrijk om hier als bewoner goed op te letten. Zo kan er optimaal van het gebruik van het systeem worden geprofiteerd.

Copyright © 2024. Alle Rechten Voorbehouden