Onderhoud aan WTW

Ventilatie met warmteterugwinning, ook wel WTW-ventilatie genoemd, is zeer efficiënt. Het is een manier om bij de afvoer van vuile lucht te zorgen dat de warmte wordt overgedragen op de aangevoerde verse lucht. Het is dan wel van belang om voldoende onderhoud aan de WTW-ventilatie te doen om te zorgen dat de lucht goed schoon blijft. Daarover is op deze plek meer te leren.

Ga snel naar: PrijsWerkwijze onderhoudHoe vaak?

De reden om te reinigen

WTW-ventilatie is er in de eerste plaats om vuile lucht af te voeren en schone lucht aan te voeren. De verse lucht komt van buiten en wordt in de woning gezogen. Met behulp van de warmtewisselaar wordt gezorgd dat de aangevoerde lucht wordt opgewarmd aan de hand van de restwarmte van de vuile lucht. Dit wordt uitvoerig beschreven op de pagina over WTW-ventilatie.
Lees hier meer over de werking van een wtw-installatie.

Met dit in gedachte is het natuurlijk wel belangrijk om te kunnen garanderen dat de schone lucht ook echt schoon is. Dit maakt het reinigen van de WTW-unit ook zo belangrijk. Door gebruik zal stof en andere vuiligheid zich langzaam maar zeker ophopen. Dit moet worden voorkomen door tijdig schoon te maken. Dit geldt voor de unit, maar ook voor de kanalen, de filters en andere onderdelen.

Wat gebeurt er anders?

Wanneer de reiniging niet of onvoldoende wordt uitgevoerd, dan geeft dit vuil vrij spel. Dat betekent dat er minder schone lucht zal zijn. Ook geeft dit meer kans op vocht en schimmel. Daarnaast zal de kwaliteit van het systeem achteruitgaan en zal deze meer energie gana verbruiken. Daarnaast zal er meer lawaai ontstaan in de unit. Tot slot is er meer kans op geuroverlast. Reinigen is bovendien beter dan repareren.

Al deze zaken hebben ook in belangrijke mate invloed op een gezond en comfortabel binnenklimaat. Daardoor zijn er bijvoorbeeld minder snel klachten als hoofdpijn, allergie, benauwdheid, slaapproblemen en huidklachten te ervaren. Vuil kan deze klachten immers vaak aanwakkeren.

wtw onderhoud

Kosten voor reiniging

Als het gaat om de kosten voor reiniging en onderhoud van de WTW-unit, dan kan er veel verschil tussen de installateurs die dit verzorgen zitten. Dat kan bijvoorbeeld gaan om eenmalig onderhoud. Een kleine onderhoudsbeurt kost gemiddeld €130,-. Een grote onderhoudsbeurt kost gemiddeld €250,-. Een andere optie is de keuze voor een onderhoudscontract. Dan is er de overeenkomst dat de installateur met regelmaat het onderhoud aan de ventilatie unit verzorgd. Dit kan dan tegen een vast bedrag per maand of per jaar worden verzorgd.

Voordeel van een contract

Het voordeel van de keuze voor een contract spreekt voor zich. Het is flink goedkoper om met een contract te werken dan keer op keer losse onderhoudsbeurten af te spreken met een installateur. De prijs ligt gemiddeld op zo’n €5,- per maand. De prijs kan wel sterk per bedrijf verschillen. Daarnaast kunnen de voorwaarden verschillen. Soms moet per maand betaald worden, bij anderen juist per jaar. Daarnaast wordt er verschillend omgegaan met bijvoorbeeld voorrijkosten en materiaalkosten. Het is dus altijd aan te raden om een vergelijking tussen de opties te maken. Dit geeft een definitief beeld van de mogelijkheden.

Wat mag van het onderhoud verwacht worden?

Als er onderhoud aan de WTW-ventilatie wordt uitgevoerd, dan zal er flink veel reinigingswerk worden gedaan. Dit gebeurt bij de unit, de wtw-kanalen, de ventielen en de warmtewisselaar. Daarnaast wordt de afzuigcapaciteit nagezien. Ook wordt gezorgd dat de filters vervangen worden. Evenals het geval is bij defecte onderdelen. Tot slot wordt het systeem weer correct afgesteld en ingeregeld.

Wanneer al deze werken zijn gedaan, is het goed mogelijk om weer optimaal ervan te genieten. Daarnaast is het slim om zo nu en dan klein onderhoud te doen. Dit betekent dat de filters gecontroleerd moeten worden en de unit even schoongemaakt moet worden. Het is verstandig om na te gaan wat er precies allemaal in de contracten is opgenomen. Staat hier ook het klein onderhoud in of juist niet?

De frequentie van onderhoud

Dit is een lastig punt van aandacht. De frequentie verschilt per onderdeel. De filters moeten om de 6 tot 12 maanden worden vervangen. Technisch onderhoud moet eens in de 3 tot 5 jaar worden gedaan, mits de filters jaarlijks zijn vervangen. Het inregelen moet ook met deze frequentie. De kanalen moeten eens per 6 jaar worden gereinigd. Met een contract wordt deze zekerheid geboden.