Ventilatie in de kelder

Het is opvallend om vast te stellen dat ventilatie in de kelder niet altijd even serieus wordt genomen. Al is het minstens zo belangrijk om deze ruimte te ventileren als het is om andere ruimtes in huis te ventileren. In dat kader is het dan ook goed om eens nader te bekijken hoe dit het best verzorgd kan worden in een woning.

Ga snel naarPrijzen – RoostersVentilatorOntvochtigerKelderdichting

De kosten van ventilatie in de kelder

Om te beginnen is het belangrijk om een idee te krijgen van wat de kosten voor het aanleggen van ventilatie in de kelder zijn. Dit is afhankelijk van de aantallen van elk element.

  • Roosters a €10,- tot €30,- per stuk
  • Ventilatoren a €100,- tot €300,- per stuk
  • Ontvochtigers a €100,- tot €400,- per stuk
  • Afwerken van de kelder, vanaf €4.000,- en duurder

Het is het best om het gehele systeem in één keer op één plek te kopen. Dat kan bijvoorbeeld bij specialistische winkels worden gedaan. Het is dan wel aan te raden om eerst meer kennis over de kosten ervan op te doen.

De verschillende mogelijkheden

Er zijn meerdere mogelijkheden als het gaat om kelderventilatie en het is belangrijk om deze mogelijkheden even goed te bespreken. In sommige gevallen zijn combinaties van verschillende systemen de beste optie.

1 Roosters

kelderventilatie rooster

Als de kosten voor het ventileren van de kelder niet te hoog mogen oplopen, dan is het goed om voor roosters te kiezen. Bijvoorbeeld door deze in de deur, de ramen of de muren te plaatsen. Met twee roosters wordt voor natuurlijke stroming gezorgd. Dit is vaak al voldoende om te zorgen dat vocht geen kans krijgt. Al is het wel belangrijk om roosters te kiezen die minimaal 140 cm² aan openingen hebben. De kosten variëren van €10,- tot €30,- per rooster.

2 Ventilator

kelder ventileren buisventilatie

In plaats van de keuze voor roosters is ook de keuze voor mechanische ventilatie een optie. Dan is het gebruik van een ventilator van belang. Die kan dan de vervuilde lucht afvoeren. Een optie die veel wordt gekozen is de buisventilator. Deze is krachtiger dan de meeste andere modellen. De kosten liggen tussen €100,- en €300,- per ventilator. De beste ventilator is afhankelijk van de omvang van de ruimte, bijvoorbeeld:

  • Kleine ruimtes tot 10m³
  • Geel voor middelgrote ruimtes tot 14m³,
  • Groen voor grote ruimtes tot 27m³.

3 Ontvochtiger

Over de ontvochtiger is soms wat onduidelijkheid. Dit is een apparaat dat het teveel aan vocht afvoert. Zo is de luchtvochtigheid te beheersen. Er zijn twee verschillende, een mobiele of een volwaardige. De volwaardige wordt aan de muur gemonteerd in de ruimte. Daardoor is deze goed toe te passen in grote ruimtes waar veel vocht in blijft hangen. Het is wel belangrijk om een afvoer te hebben die het vocht naar boven pompt. Dit zorgt ervoor dat alles in goede orde verloopt. De ontvochtiger is vooral van belang wanneer ventilatie met roosters of ventilatoren niet goed werkt en het vocht veel grip krijgt op de kelder. Een ontvochtiger kost €100,- tot €400,- per stuk.

4 Afwerken van de kelder: kelderdichting

ventilatie kelder bekuiping

Wanneer het afvoeren van het vocht niet volstaat, dan is het ook mogelijk om de kelder geheel af te werken. In dat geval wordt er gekozen voor een waterdichte cementlaag. Die moet dan wel op een zuivere ondergrond worden aangebracht. Het probleem is soms dat de waterdruk onder de grond te groot is. Dan kan een normale kelderdichting hier niet tegenop. Dan is kelderdrainage een effectieve oplossing. De prijs voor deze werkzaamheden kan variëren van €4.000,- tot €10.000,-. Het loont dus de moeite om dit goed uit te zoeken. Dit kan bijvoorbeeld ook per aanbieder van de werkzaamheden verschillen.

Copyright © 2024. Alle Rechten Voorbehouden