Brand & Ventilatie: Wat moet je doen in geval van brand?

In de meeste woningen is tegenwoordig een ventilatiesysteem te vinden. De vraag is dan natuurlijk wat je hiermee moet doen, in het geval van brand. Er zijn verschillende vragen die spelen rond brandveiligheid. De antwoorden op die vragen zijn op deze plek te vinden. Dit is vooral ook belangrijk wanneer je van plan bent een systeem te laten aanleggen.

ventilatiesysteem in geval van brand

Ventilatie aan of uit bij brand?

Dit met afstand de vraag die het meest gesteld wordt als het gaat om brandveiligheid in relatie tot een ventilatiesysteem. Er zijn hier dan ook geen duidelijke richtlijnen voor als het om woonhuizen gaat. Een belangrijk reden hiervoor is dat mensen zichzelf zo snel mogelijk in veiligheid zullen brengen bij brand. De woning verlaten en de hulpdiensten roepen is altijd het verstandigst. Verstandiger ook dan het uitschakelen van het systeem.

Wanneer er rookvorming door de brand ontstaat is het een ander verhaal. Indien het mogelijk is, is het dan slim om het systeem uit te schakelen en de ramen en deuren gesloten te houden. Zo kan de rook niet gaan circuleren. Dit wil je natuurlijk vooral ook voorkomen met het oog op schade.

Welke eisen worden gesteld aan brandveilige ventilatie?

Om de eisen te kennen die aan een brandveilige ventilatie worden gesteld is het belangrijk om de bouwvoorschriften te kennen. Denk dan aan bijvoorbeeld de energieprestatieregelgeving EPB. Hierin staat onder meer dat het in veel gevalleen verplicht is om rookmelders te plaatsen in huis.

Er is wel een onderscheid tussen woonhuizen en appartementen. In die gebouwen gelden wel specifieke eisen met betrekking tot de brandveiligheid. In veel gevallen geldt bijvoorbeeld dat de brandmof verplicht is. Zoals er ook brandkleppen in de ventilatiekanalen moeten worden aangebracht. Op die manier kan het overslaan van de brand naar andere ruimtes mogelijk worden voorkomen.

brand en ventilatie

Ventilatie en de verspreiding van rook

Een misverstand dat bestaat over ventilatie en rookverspreiding is dat de ventilatie hieraan bijdraagt. Het is juist zo dat de rook door de ventilatie wordt afgevoerd naar buiten. Dit is immers wat ventilatie doet, verse lucht aanzuigen en vuile lucht afvoeren. Anderzijds is het natuurlijk wel zo dat door dit systeem ook zuurstof wordt aangevoerd. Dit wakkert brand natuurlijk wel aan.

Wanneer je je in een brand gebouw bevindt, dan is de aanvoer van zuurstof echter wel goed om je kansen te verhogen. In zuurstofarme situaties heb je minder kans op overleving, onder andere door de giftige rook die blijft hangen. Hoe beter de rook wordt afgevoerd, hoe beter dit ook is.

Een rookmelder en ventilatie

Het is toegestaan om de rookmelder aan de ventilatie te koppelen. Hierin is een vrije keuze. Bedenk dan wel dat dit problemen kan opleveren. Wanneer de ventilatie afslaat door de rookmelder bijvoorbeeld. De gevolgen van het uitvallen van de ventilatie zijn hiervoor al beschreven. Het is natuurlijk maar de vraag of dit wel de situatie is die je wilt creëren. Omdat rookmelders ook relatief snel af kunnen gaan, kan dit de ventilatie ook al snel stil leggen. Zelfs de rook van een kaars of het aanbranden van voedsel kan hier al een rol in spelen.

Rookmelder in combinatie met ventilatie

Tot slot

Het is lastig om met een sluitend antwoord te komen op de vraag of het ventilatiesysteem aan of uit moet bij brand. Het is vooral belangrijk om zelf zo spoedig als mogelijk de veiligheid op te zoeken. Vooral ook om spoedig uit de rook te kunnen komen. De rook is vaak nog gevaarlijker dan de brand zelf is. Daarom is het verstandiger om niet op zoek te gaan naar de uitknop en gewoon het pand te verlaten.

Wanneer de brand niet in eigen huis is, maar in de omgeving, dan is het een ander verhaal. Dan is het wel slim om de ventilatie uit te zetten. Wanneer dit niet direct kan, zoals in een appartementencomplex, dan is het in ieder geval belangrijk om niet in paniek te raken.

Zorg ook dat het ventilatiesysteem op een vakkundige wijze is aangelegd. Door de vakman in te schakelen die de nodige kennis en ervaring heeft, is een goed en veilig systeem aan te leggen. Het is slim om direct contact op te nemen en over dit soort specifieke zaken te spreken. Zo is ook altijd direct goed duidelijk te krijgen wat het beste is om te doen in noodsituaties zoals brand.