Ventilatie op basis van vraag

De kwaliteit van de lucht in veel woningen is niet op orde. Dit komt doordat de ventilatie niet goed op orde is. Dit kan de basis zijn voor allerlei gezondheidsklachten. Dit is relatief gemakkelijk op te vangen. Door te kiezen voor ventilatie op basis van vraag, is te zorgen voor optimale luchtkwaliteit. Dit maakt het bovendien alleen maar gemakkelijker voor de bewoner. Er hoeft zelf niets aan te worden gedaan om schone en gezonde lucht in de woning te krijgen. Dit is dus een belangrijk voordeel voor zowel de woning als de eigen gezondheid.

vraaggestuurde ventilatie

Ga snel naar: voordelenprijsaandachtspunten

Hoe werkt deze ventilatie?

Ventilatie op basis van vraag wordt automatisch aangestuurd. Het betreft mechanische ventilatie. Met dank aan sensoren die door de gehele woning te vinden zijn, is de ventilatie in de gehele woning goed aan te sturen. De ventilator is op een centrale plek te vinden. De sensoren meten de luchtkwaliteit, bijvoorbeeld aan de hand van de luchtvochtigheid en CO2. Aan de hand van die informatie wordt bepaald of de ventilatie meer of minder moet zijn. Het systeem voert de vochtige vuile lucht af en trekt schone verse lucht gelijktijdig aan. Op die manier is de lucht in de woning vers te houden.

Werken met sensoren

Om goed te monitoren hoe het met de luchtvochtigheid en CO2 in huis gesteld is, zijn de sensoren van groot belang. Ze moeten dan wel op de juiste plekken, zoals de badkamer en de keuken, worden geplaatst. Daar is bijvoorbeeld de hoogste vochtigheidsgraad te vinden. Wanneer de vochtigheid toeneemt, dan zal de ventilator hierop reageren dankzij een signaal van de sensoren.

Mechanische ventilatie is op verschillende manieren terug te vinden. In de meest ideale situatie wordt gekozen voor het systeem waarbij de ventilatie per kamer in de woning afzonderlijk te regelen is. Zo is bijvoorbeeld de vochtigheidsgraad in de badkamer een belangrijke factor. Zo wordt dan meer geventileerd in deze ruimte, maar niet in de andere vertrekken in huis, waar dit niet nodig is.

Wanneer voor een iets minder uitgebreid systeem wordt gekozen, dan zal bijvoorbeeld alleen de CO2 in de woonkamer worden gemeten. Dit kan nadelen hebben. Denk bijvoorbeeld aan het feit dat in de slaapkamer in de nachtelijke uren veel CO2-uitstoot plaatsvindt, maar de ventilatie hier niet op reageert omdat in de woonkamer alles gewoon op orde heeft. In dat opzicht heeft ventilatie op basis van vraag dus een belangrijk pluspunt. Zeker wanneer dit door een professional op de juiste wijze is aangelegd.

Voordelen

De voordelen van ventilatie op basis van vraag zijn talrijk. Zo is het een voordeel dat het leefklimaat gezond wordt gehouden. De luchtvochtigheid is altijd optimaal. Een ander voordeel is de flexibiliteit. Alles is per ruimte afzonderlijk te regelen. Het systeem is volledig automatisch. Nadat het is ingesteld is het direct te gebruiken. Er is relatief weinig onderhoud aan nodig. Zo nu en dan nakijken kan al voldoende zijn. Het is gemakkelijk aan te leggen. Het werkt energiebesparend ten opzichte van andere vormen.

Wat zijn de kosten?

Er zijn verschillende zaken die de prijs van dit systeem bepalen. Wanneer voor een goedkopere variant wordt gekozen, dan zal dit niet per ruimte in te stellen zijn. Daarnaast is het aantal sensoren per ruimte van belang. Dit houdt ook in dat de tijd die de installateur nodig heeft kan variëren per systeem. Om een indicatie te geven is het goed om te weten dat deze mechanische ventilatie tussen €6.000,- en €10.000,- zal gaan kosten voor aanschaf en installatie. Het is dan wel slim om verschillende offertes op te vragen om zo te vergelijken en een goede keuze te maken.

Nadelen van het systeem

Er zitten ook een aantal nadelen aan ventilatie op basis van vraag. Zo kan het systeem bijvoorbeeld geuren niet herkennen. Wanneer je met iets dat een stank geeft bezig bent, dan moet de ventilatie wel handmatig geregeld worden. Droge lucht in de woning kan niet vochtiger worden gemaakt. Dit moet dan met bijvoorbeeld planten of bevochtigers worden gedaan. Dit werkt anders niet. Er zijn bovendien ook meer roosters nodig. Anderzijds kan het systeem gewoon goed blijven werken wanneer bijvoorbeeld een raam wordt opengezet. Daarnaast is het onderhoud relatief simpel door een specialist uit te voeren.

Welke systemen kiezen?

Ventileren op de vraag betekent dat het detecteren en reageren op lokaal niveau gebeurt. Dat maakt dat er twee systemen goed geschikt zijn. Het gaat dan om ventilatiesystemen C en D. In het geval van systeem D is er nog een extra voordeel, namelijk het gebruik van warmteterugwinning om op die manier de kosten terug te dringen.

Ventilatiesysteem C

ventilatiesysteem c

Met ventilatiesysteem C is het mogelijk om de vuile lucht uit de woning te laten stromen en verse lucht van buiten aan te trekken. De ventilatieroosters laten deze lucht binnen. Het nadeel is natuurlijk dat de verse lucht niet bewerkt wordt in dit systeem. Dat betekent dus dat de temperatuur gelijk is aan de buitentemperatuur, koud in de winter en warm in de zomer. Bovendien is er minder mogelijk op het gebied van filtering van de lucht. Dit kan lastig zijn bij gezondheidsproblemen als hooikoorts. Meer informatie over Ventilatiesysteem C.

Ventilatiesysteem D

ventilatiesysteem d

Met ventilatiesysteem D wordt ook vuile lucht afgevoerd en verse lucht aangevoerd, maar dan via twee ventilatoren. Dat betekent dat er geen roosters worden gebruikt. Dit heeft als voordeel dat de aangetrokken lucht bewerkt kan worden. Bijvoorbeeld door verwarming via warmtewisseling. Maar ook door beter te filteren. Dat betekent dus dat de lucht nog gezonder is en dat koude of warme dagen geen invloed hebben op het binnenklimaat. Meer informatie over Ventilatiesysteem C.

Geschikt voor nieuwbouw en renovatie

Het voordeel van ventilatie die vraaggestuurd is, is dat het goed toepasbaar is. Het kan dus worden gebruikt bij nieuwbouw en bij renovatie. Dit komt omdat nieuwbouw en renovatie ook gepaard gaan met verbetering van de isolatie. Dit maakt goede ventilatie dus ook alleen maar nog belangrijker. Kiezen voor de aanleg van ventilatie op basis van vraag is dan dus een slimme zet. Al zijn er wel enkele punten van aandacht.

  • Let op de manier waarop de leidingen worden weggewerkt
  • Let bij renovatie op of het systeem wel in de bestaande ruimte past
  • Let op dat het systeem goed geplaatst wordt voor optimale werking in alle ruimtes

Copyright © 2024. Alle Rechten Voorbehouden