Mechanische ventilatie kopen: systemen & prijs

Wie van plan is om en systeem van mechanische ventilatie aan te schaffen kan kiezen uit meerdere opties. Daarom is het ook van belang om de verschillen in de kosten tussen deze systemen eens goed uiteen te zetten. Dit maakt de keuze net iets gemakkelijker te maken.

De keuze voor het soort mechanische ventilatie

Er zijn vier verschillende soorten ventilatiesystemen. Omdat systeem A niet mechanisch is valt deze buiten beschouwing. De andere systemen zijn wel allemaal in bepaalde mate mechanisch. Het gaat dan om de systemen B en C die deels mechanisch zijn en systeem D dat volledig mechanisch is. Er zijn de volgende verschillen in te onderscheiden.

Ventilatiesysteem B

mechanische ventilatie plaatsen

Ventilatiesysteem B gebruikt een mechanische aanvoer van schone lucht en een natuurlijke afvoer van vervuilde lucht. De aanvoer gebeurt via een ventilator. De afvoer gaat via ventilatieroosters die aangesloten zijn op de verticale kanalen. Het voordeel is dat de lucht op deze manier goed gefilterd kan worden voor deze binnenkomt. Dit maakt de lucht een flink stuk schoner bij binnenkomst dan bij natuurlijke circulatie.

Natuurlijk is er wel ook een nadeel. Het energieverbruik is namelijk relatief hoog bij dit systeem. Dat komt doordat er altijd koude lucht wordt aangevoerd. Het opwarmen hiervan zal meer kosten met zich meebrengen. In dat opzicht is systeem B dan ook niet zo aantrekkelijk. Dit is een reden waarom het niet altijd wordt gekozen. De kosten liggen rond €3.000,-.

Ventilatiesysteem C

mechanisch ventilatiesysteem

Wie voor ventilatiesysteem C kiest, kiest eigenlijk voor ventilatiesysteem B in spiegelbeeld. De aanvoer van lucht gebeurt op natuurlijke wijze door roosters. De afvoer van vuile lucht gebeurt mechanisch met een ventilator. Dit systeem is gemakkelijk te plaatsen. Bovendien zijn er tegenwoordig slimme systemen die meebewegen met de vraag op elk moment in huis waar het gaat om het afvoeren van vuile lucht.

Wie deze vorm aanschaft zal minder invloed hebben op de luchtaanvoer omdat deze natuurlijk verloopt. Koude lucht die binnenstroomt in de winter en warme lucht in de zomer kunnen enigszins hinderlijk voor het comfort zijn. Dit is niet tegen te gaan met dit systeem. De kosten hiervoor zijn rond de €3.500,-.

Ventilatiesysteem D

ventilatiesysteem d kopen

De keuze voor een volledig mechanisch ventilatiesysteem ligt voor de hand. In dat opzicht is de keuze voor ventilatiesysteem D dan ook niet meer dan logisch. Dit systeem staat ook wel bekend als balansventilatie. Dat komt doordat de aanvoer van lucht en de afvoer van lucht volledig mechanisch verlopen. Daardoor is balans te verzorgen.

Het is slim om te kiezen voor een systeem dat ook warmterecuperatie in zich heeft. Door de warmtewisselaar te gebruiken kan de warmte van de lucht die wordt afgevoerd worden overgedragen aan de lucht die wordt aangezogen. Dit helpt besparen op de stookkosten. Bovendien blijft het wooncomfort hoog. Het systeem zonder WTW zal rond €6.000,- kosten, met WTW komt het op €7.500,-.

Punten om op te letten

Bij de aanschaf van een mechanisch ventilatiesysteem is het wel van belang om een aantal zaken goed af te wegen op voorhand. Om dit wat makkelijker te maken is dit een lijstje van punten die meespelen.

  • De mate waarin onderhoud gepleegd kan en moet worden speelt mee. Systeem D heeft meer onderhoud nodig dan de andere systemen. Dat komt bijvoorbeeld door de filters en ventilatoren die vaker gereinigd moeten worden. Het is dus ook goed om hier wel flinke aandacht aan te schenken voor de definitieve keuze wordt gemaakt. De onderhoudskosten wegen mee.
  • De juiste verhoudingen voor het debiet van het ventilatiesysteem is van groot belang. Dit heeft veel invloed op bijvoorbeeld het verbruik van het systeem.
  • Er zijn externe factoren die van invloed zijn op de kosten. Denk aan de omvang van het woonoppervlak en het aantal kamers dat ventilatie nodig heeft.
  • De kosten kunnen beperkt worden door zelf aan de slag te gaan. Hiervoor worden zelfbouwpakketten aangeboden door verschillende fabrikanten. Wie technisch onderlegd is, kan op deze wijze veel geld uitsparen. Het is wel belangrijk om ook echt technische kennis te hebben. Is dit niet het geval? Laat dan een specialist het werk uitvoeren. Er is een groot aantal installateurs te vinden dat dit kan verzorgen. Door offertes op te vragen is het goed mogelijk om een vergelijking in de kosten te maken. Zo is de beste optie te vinden.
mechanische ventilatie kopen

Copyright © 2024. Alle Rechten Voorbehouden