Kiezen voor ventilatie in de badkamer

De badkamer is één van de belangrijkste ruimtes in de woning om te ventileren. Dit komt doordat er veel vocht in de lucht zal zitten in deze ruimte. Wanneer deze lucht niet op natuurlijke wijze kan wegtrekken, dan is een ventilatievorm in de badkamer noodzakelijk. Dat kan worden gedaan met behulp van een ventilator. Het is wel belangrijk om de juiste keuze te maken. Dat kan aan de hand van de volgende informatie worden gedaan.

De soorten badkamerventilatoren

Er zijn verschillende soorten badkamerventilatoren te onderscheiden tegen vocht in de badkamer. Het is belangrijk om de verschillen tussen de mogelijkheden te kennen. Het gaat om de volgende opties.

1 Plafond- of muurventilatoren

ventialtor badkamer kopen

Zoals de naam al aangeeft zijn dit ventilatoren die in het plafond of aan de muur worden gemonteerd. Deze voeren de vervuilde vochtige lucht af via een afvoerkanaal. Het is een ventilator die flink gebruikelijk is en vaak in badkamers en toiletten te vinden is. Opvallend is dat de afstand van de ventilator tot het afvoerrooster nooit groot is. De ventilator is vaak handmatig te bedienen. Ook zijn er vormen met een vochtsensor, een tijdklok of een bewegingssensor. De beste opties zijn vaak de geautomatiseerde ventilatoren. De prijs van een plafond- of muurventilator begint bij €50,-.

2 Inline ventilatoren

onzichtbare ventilator badkamer

Wanneer gekozen wordt voor een inline ventilator, dan wordt gekozen voor een ventilator die geheel in de afvoerbuis, of tussen twee afvoerbuizen in wordt gemonteerd. Daardoor is in de badkamer alleen een rooster zichtbaar. De ventilatoren worden dan ook niet in de badkamer, maar erbuiten geplaatst. Daardoor is er weinig hinder van het geluid te ervaren. Er is dan natuurlijk wel voldoende ruimte nodig om de ventilator te kunnen plaatsen.

Soorten ventilatoren aan de hand van werking

Badkamerventilatoren zijn ook in te delen aan de hand van de werking die ze hebben. Zo zijn er axiaal en radiaal werkende ventilatoren. Het is belangrijk om het verschil hiertussen te kennen.

Axiaal badkamerventilatoren

Wanneer gesproken wordt over een axiaal ventilator, dan gaat het over gebogen ventilatorbladen die de lucht verplaatsen zoals dat gebeurt bij een propeller. Het voordeel is dat ze vrij plat in uitvoering zijn. Daardoor passen ze goed in de badkamer. Inline ventilatoren die in de afvoerbuis worden gemonteerd zijn vaak axiaal om deze reden.

Radiaal badkamerventilatoren

Wanneer het gaat over een radiaal ventilator, dan zijn de ventilatorbladen over het algemeen recht. Bovendien zijn ze cilindervormig gemonteerd. Denk bijvoorbeeld aan de vorm van een tredmolen. Door de constructie is het mogelijk om de ventilator op een lager toerental te laten draaien. Daardoor is het beter mogelijk om een bepaalde luchtdruk op te bouwen.

Dit type ventilatoren voor in de badkamer hebben vaak een wat dikkere ombouw dan de andere variant. Dat maakt ze beter geschikt voor het overbruggen van de wat langere afstanden. Dat is specifiek het geval wanneer het gaat om de varianten die tussen twee afvoerbuizen in worden gemonteerd. Dit type ventilator is zeer geschikt voor centrale systemen die op één kanaal zijn aangesloten.

badkamerventilator afstandsbediening

De ventilator goed bedienen

Ook het bedienen van de badkamerventilator is een belangrijke zaak om aandacht aan te besteden.

Aan-uit is natuurlijk de meest simpele uitvoering van bedienen. De ventilator staat aan of uit aan de hand van de schakelaar. Dit is niet handig, want dit betekent dat de ventilatie stopt wanneer deze wordt uitgeschakeld, zelfs wanneer de ruimte nog niet schoon en droog is. Vaak zit deze gekoppeld aan de lichtschakelaar. Dit kost ook energie.

Een nalooptimer wordt vaker gebruikt. Dit is de ventilator die na het uitschakelen van het licht nog enige tijd blijft lopen en dan pas stopt. De lengte van de tijd die de ventilator blijft draaien is zelf in te stellen. Een nadeel kan zijn dat er extra bedrading moet worden getrokken voor de bediening van de ventilator. Er is een fasedraad bij nodig.

Ook kan voor een vochtsensor worden gekozen. Dit staat ook wel bekend als een hygrostaat. Die reageert op de mate van vochtigheid in de ruimte. De ventilator slaat aan als deze te hoog wordt en slaat af wanneer deze weer in orde is. Ook hier is wel het trekken van een extra draad vaak nodig. Zo kan de ventilator automatisch werken.

Naast deze bekende bedieningsopties zijn er nog een aantal andere mogelijkheden. Dit zijn variaties op de bovenstaande mogelijkheden die niet aak worden toegepast. In enkele gevallen wordt voor een afstandsbediening gekozen, maar dit is vaak lastig.

Welke capaciteit is nodig?

Het is van groot belang om een ventilator met voldoende capaciteit in de badkamer te hebben. Dit is grote mate zelf te berekenen. Kies dan voor de som van de lengte x breedte x hoogte van de badkamer in meters. Vermenigvuldig dit met 10. Een badkamer van 3x2x2.5x10=150m3/h.

Natuurlijk is het wel belangrijk om ook de diameter van de afvoerbuizen mee te nemen. Hoe groter de capaciteit van de ventilator is, hoe groter de diameter moet zijn. Er zijn vooral veel mogelijkheden als het gaat om 100mm, 120mm en 150mm. Bedenk ook dat wanneer niet de badkamer maar het toilet wordt berekend, de vermenigvuldiging met 5 in plaats van 10 moet worden gedaan. Ook is het belangrijk om te weten dat sommige fabrikanten van andere factoren uitgaan, zoals 15 in plaats van 10 voor de badkamer.

Capaciteit en diameter

De diameter van de afvoerbuis hangt af van welke capaciteit de gekozen ventilator heeft. Daar is gemakkelijk mee om te gaan. Dit is als volgt schematisch weer te geven:

  • 50 – 100 m3: diameter 100mm
  • 100 – 150 m3: diameter 125mm
  • 150 – 280 m3: diameter 150mm

Het type afvoerbuis kiezen

Er zijn twee soorten afvoerbuis, metalen en kunststofbuizen. Als kunststof wordt gekozen zijn er stugge varianten en flexibele varianten. Het is slim om te kiezen voor gladde buizen met een grote diameter. Deze verplaatsen meer lucht dan kleine ruwe buizen. Dit is vooral bij kunststofbuizen een zaak die goed in het oog moet worden gehouden om voor optimale afvoer te zorgen. Bovendien is het slim om de lengte zo veel als mogelijk te beperken om optimale stroming te garanderen. Ook het aantal bochten kan het best beperkt worden.

De aanleg van de badkamerventilator

Er zijn een aantal zaken om rekening mee te houden bij de aanleg. In de eerste plaats natuurlijk de lengte van de buis. Axiaal ventilatoren bouwen minder druk op en kunnen minder lengte overbruggen, ongeveer 2,5 meter. Radiaal ventilatoren kunnen wat meer aan, reken op 5 meter. Ook is het van belang om voor goede luchttoevoer te zorgen. Doe dit met behulp van een luchtrooster. Zo zal er geen onderdruk ontstaan en zal de circulatie in orde blijven. Let ook op het buitenrooster. Het is aan te raden om een ventilator met een terugslagklep te kiezen om koude luchtstromen te voorkomen.

badkamerventilatie

De kosten

Over de kosten kan simpel worden gesproken. De goedkoopste varianten, met aan-uitschakelaar, kosten €35,-. De duurste ventilatoren met alles erop en eraan komen vaak rond €185,- uit.