De verschillende ventilatiekanalen

Het systeem van mechanische ventilatie bestaat voor een belangrijk deel uit ventilatiekanalen. Die voeren de verse lucht aan in de woning. Ook voeren ze de vervuilde lucht af uit de woning. Er zijn heel veel verschillende soorten kanalen. Zo kunnen ze worden toegepast in een opbouwsysteem, maar ook in een instortsysteem. Het is goed om dit dus eens goed te bekijken en vergelijken.

1 Ronde ventilatiekanalen

ventilatiekanalen

In de eerste plaats zijn er de ronde ventilatiekanalen. De ronde gegalvaniseerde buizen worden het meest toegepast wanneer mechanische ventilatie wordt aangelegd. Dit komt omdat ze licht, goedkoop en gemakkelijk te hanteren zijn. Bovendien zijn er verschillende varianten. Zo zijn er kanalen in verschillende diameters. De meest gebruikte diameters zijn 125mm, 160mm en 180mm. Het voordeel van deze buiten is dat ze ook hittebestendig zijn. Daardoor zijn ze dus ook voor rookgasafvoer te gebruiken. Andere namen voor de ronde ventilatiekanalen zijn spirobuizen en spiraalbuizen.

De voordelen van ronde ventilatiekanalen

De ronde ventilatiekanalen komen met een aantal voordelen. Ze zijn relatief goedkoop. Het materiaal is sterk en onbrandbaar. De installatie is gemakkelijk. Ook het schoonmaken is gemakkelijk. Er is flexibel mee om te gaan vanwege de vele hulpstukken zoals bochten en verloopstukken. De ronde ventilatiekanalen zijn aan de binnenzijde bovendien glad. De luchtstroom kent daardoor nauwelijks weerstand.

De nadelen van ronde ventilatiekanalen

Natuurlijk is het ook belangrijk om de nadelen van ronde ventilatiekanalen te benoemen. Dat zijn er een aantal. Wanneer voor een grotere diameter wordt gekozen, wordt het lastiger om ze weg te werken. In dat geval is bijvoorbeeld een ombouw of een verlaagd plafond nodig. Een probleem dat de ronde buizen met veel aftakkingen op het kanaal kennen, is dat er veel overspraak kan ontstaan. Dit is slechts één van de verschillende geluidsklachten die hierbij optreden. Dit betekent dat extra investeringen in speciale dempers nodig zijn.

2 Ventilatiekanalen in een instortsysteem

ingestorte ventilatiekanalen

Het is in de nieuwbouw relatief gemakkelijk om de ventilatiekanalen in de dekvloer of in het beton weg te werken. Het voordeel is dat er dan geen kanalen zichtbaar zijn en dat er ook geen ombouw of iets vergelijkbaars nodig is. Dat bespaart dus ook veel ruimte. Dit is een belangrijk voordeel. Er zijn veel verschillende soorten kanalen voor instortsystemen, zoals de kanalen van rechthoekig metaal, ronde kunststof of rechthoekig kunststof.

3 Hybalans systeem met flexibele kunststof luchtkanalen

Recentelijk is het hybalans systeem met flexibele kunststofkanalen in het beton meer populair geworden. Dit zijn kanalen met een kleine diameter van 50mm tot 90mm. Dat neemt niet weg dat ze wel voldoende lucht kunnen transporteren. Mits er voldoende kanalen worden aangelegd. Het voordeel is dat alle vertrekken in een woning bij dit systeem eigen kanalen op de centrale box zijn aangesloten. Vanaf deze box loopt een groot kanaal naar de ventilator.

Voordelen en nadelen

De voordelen van dit systeem zijn er in flinke aantallen. Zo zijn de kanalen volledig weg te werken. Daarnaast is er door een eigen kanaal per vertrek geen sprake zijn van overspraak. Daarnaast is er nog meer grip het debiet per ruimte te houden. De nadelen moeten ook benoemd worden. Doordat er meer materiaal nodig is, zijn de kosten ook hoger. Daarnaast zal het onderhoud minder gemakkelijk gaan. Bovendien is er meer ruimte nodig voor de centrale verdeelkast. Ook kan de kleinere diameter van de kanalen zorgen voor drukverlies in het systeem. Dan is een grotere ventilator nodig.

Waarop letten bij instortkanalen?

Het is belangrijk om op te letten dat de lengte van de kanalen niet te groot wordt. Kanalen van 50mm mogen niet langer dan 5 meter worden. Dit is nodig om te voorkomen dat het drukverlies te groot wordt en het systeem niet optimaal werkt. Drukverlies is een belangrijk punt van aandacht. Dit hangt altijd samen met de diameter. Doordat de flexibele kanalen soms ook geribbeld aan de binnenzijde zijn kan meer drukverlies optreden. Het is dus belangrijk om dit exact te laten berekenen. Dit moet direct goed gebeuren, want na de storting in de grond is er niets meer aan te veranderen. Het kan duurder uitpakken bij installatie, maar het is dan wel direct goed. Dit is van zeer groot belang als het om goede ventilatie in huis gaat.

welke ventilatiekanalen gebruiken

Een keuze maken

Het is belangrijk om direct de juiste keuze te maken. Dit hangt af van de ruimte die beschikbaar is. Wanneer er voldoende ruimte om te werken is, dan is het slim om voor de grootst mogelijke diameter te kiezen. Hoe groter, hoe beter het zal werken. Dit betekent bijvoorbeeld dat er minder kanalen nodig zullen zijn. Bovendien zijn de grote kanalen op de lange termijn beter te onderhouden. Let ook op de isolatie van de kanalen. Ze moeten goed op elkaar aansluiten en goed worden afgesloten met tape rondom de aansluitnaden. Dit zorgt ervoor dat er geen verlies zal optreden. Dit is essentieel voor de goede werking van het systeem.