Onderhoud aan mechanische ventilatie

Wie een mechanisch ventilatiesysteem laat aanleggen, zal ook onderhoud moeten plegen. Dit hoeft geen probleem te zijn, want dit onderhoud is niet heel intensief. Zo is een regelmatige schoonmaakbeurt van de ventielen en de filters vaak al voldoende om goede kwaliteit te behouden. Het is wel slim om de volgende informatie erbij te betrekken.

reinigen mechanische ventilatie

De reden voor onderhoud

Dankzij ventilatie in de woning is het mogelijk om te zorgen voor verse lucht in huis. Bovendien wordt de vuil en vochtige lucht afgevoerd. Door gebruik te maken van balansventilatie, ook wel ventilatiesysteem D, is te zorgen dat de hoeveelheid aangevoerde en de hoeveelheid afgevoerde lucht gelijk aan elkaar is. Wanneer stof of vuil een rol gaat spelen, dan raakt deze balans verstoord. Dit betekent dat de luchtkwaliteit minder wordt. Dit kan dan weer allerlei klachten op het gebied van gezondheid in de hand werken. Denk aan hoofdpijn of allergieën. Onderhoud is de manier om dit te voorkomen.

De frequentie van onderhoud

De frequentie voor het onderhoud van de mechanische ventilatie ligt gemiddeld tussen de 3 en 5 jaar. Dit kan het best worden gedaan door een professional. Wie een onderhoudscontract afsluit, weet dat er tijdig actie wordt ondernomen. Het systeem wordt dan volledig gecontroleerd. Dit draagt eraan bij dat de kwaliteit van de lucht in de woning optimaal blijft. Dit is natuurlijk ook de belangrijkste zaak in dit geval. Onderhoud draait om het reinigen van de ventilator, de WTW-unit de ventielen en de kanalen. Daarnaast wordt het systeem ook in zijn algemeenheid gecontroleerd. Indien nodig wordt het opnieuw ingeregeld voor betere werking.

Kosten van het onderhoud

Om de mechanische ventilatie volledig te onderhouden en te inspecteren moet op een kostprijs van €200 tot €250,- per onderhoudsbeurt worden gerekend. Bij het afsluiten van een onderhoudscontract is het goed mogelijk om te zorgen dat het allemaal flink goedkoper kan. Er is dan een maandprijs van bijvoorbeeld €5,-. Bovendien zijn kortingen mogelijk. Het is aan te raden om een specialist eens een prijs te laten maken om inzicht hierin te krijgen.

Waarom de filters schoonmaken?

Vooral als het gaat om de filters, is goede reiniging van belang. Het is ook zo dat de filters met enige regelmaat vervangen moeten worden. Dit hangt af van de woonomgeving, de kwaliteit van de gekozen filter en de eigen gezondheid. Grove filters moeten eenmaal per maand worden schoongemaakt en eenmaal per jaar worden vervangen. Fijnfilters moeten niet schoongemaakt worden, maar tweemaal per jaar worden vervangen. Bij een gezondheidsprobleem is het slim om dit eenmaal per twee manden te doen. Vooral wanneer in een stedelijke, vervuilde omgeving wordt geleefd.

Mechanische ventilatie schoonmaken

Zelf de onderhoudswerkzaamheden doen

Het is in principe mogelijk om de onderhoudswerkzaamheden aan ventilatiesysteem D zelf te doen. In dat geval zijn de filters gemakkelijk schoon te maken door de stofzuiger te gebruiken. Ook het schoonmaken van de ventielen hoeft geen probleem te zijn. Een doekje en schoonmaakwater is voldoende. Let wel op dat de ventielen in de juiste stand blijven staan. Het schoonmaken van de andere onderdelen van het systeem is wel een ander verhaal. De WTW-unit en de ventilatiekanalen kunnen beter door de professional worden gedaan. In dat geval is het slim om een specialist al vroegtijdig te benaderen.

Wanneer dit de bedoeling is, dan is het slim om een aantal vakmensen te zoeken. Door verschillende offertes op te vragen is het goed mogelijk om te vergelijken op prijs en kwaliteit. Dat kan zowel bij een contract als bij een eenmalige onderhoudsbeurt worden gedaan. Aan de hand van de vergelijking is het beter mogelijk om een keuze te maken. Zo ben je voordelig uit, maar krijg je wel de best mogelijke kwaliteit voor het onderhoud.