Ventilatiesysteem B

Als er gesproken wordt over ventilatiesysteem B, dan gaat het over een systeem waarin de aanvoer van lucht mechanisch geregeld is. De afvoer van lucht gebeurt op natuurlijke wijze. Voor de aanvoer van lucht worden ventilatoren gebruikt. Die voeren dit aan in de woonkamer, keuken, slaapkamers en gang. De afvoer gaat via roosters die bijvoorbeeld in vochtige ruimtes zoals de badkamer en het toilet. Aan dit systeem zitten een aantal belangrijke voordelen en nadelen.

ventilatiesysteem b

Voordelen van systeem B

In de eerste plaats is het goed om naar de voordelen te kijken. Het belangrijkste voordeel is te vinden op het gebied van de kosten. Na ventilatiesysteem A, dat volledig natuurlijk verloopt, is ventilatiesysteem B het meest voordelig. Bovendien is het nog completer. Met dank aan de mechanische aanvoer is het mogelijk om ook de moeilijke plekken in huis te bereiken. De ventilatoren zorgen ervoor dat er overal voldoende lucht in huis zal komen. Dit kan het hele jaar door.

Nadelen van systeem B

Aan ventilatiesysteem B kleeft ook een belangrijk nadeel. Natuurlijk is het wel beter mogelijk om grip te houden op de ventilatie. Maar dit geldt nog altijd niet voor de mate waarin de warmte in de woning behouden kan worden. Er is nog altijd een aanzienlijke mate van warmteverlies. Een ander probleem is dat de afvoerkanalen nog altijd volledig natuurlijk verloopt. Op dit manier blijft er altijd contact met de koude buitenlucht. Dit kan natuurlijk de kou alleen maar verder beïnvloeden.

Hoe werkt ventilatiesysteem B?

Wie overweegt om ventilatiesysteem B te gebruiken, doet er goed aan om meer kennis over de werking ervan op te doen. Op die manier is het mogelijk om de ventilatie vlot en efficiënt te laten verlopen. Daarom moet de mechanische aanvoer goed afgestemd worden op de natuurlijk afvoer. Om hiervoor zorgen werkt het systeem op de volgende manier:

Luchttoevoer

Wanneer gekeken wordt naar de luchtaanvoer dan is het belangrijk om te beginnen bij de ventilatoren. Die moeten op slimme plekken in de woning worden geplaatst om de circulatie te bevorderen. Daarnaast is het belangrijk om naar de uitstraling te kijken. Daarom zijn bijvoorbeeld de gang, het toilet, de keuken en de garage plekken van voorkeur. Een goede optie is de keuze om deze mechanische aanvoer via ventilatoren te koppelen aan natuurlijke toevoer via roosters in de ramen.

Luchtafvoer

Ook de afvoer gebeurt via roosters. Deze roosters leiden via de badkamer, de keuken en het toilet naar de afvoerkanalen. Voor deze ruimtes wordt gekozen omdat het de natte ruimtes in huis zijn. De vervuilde en vochtige lucht ontsnapt via deze wijze naar buiten. Het is belangrijk om een regelbaar rooster te kiezen zodat slechts de vervuilde lucht ontsnapt. Het is wel belangrijk om de kanalen goed te isoleren om geluidshinder te beperken.

Tot slot

Goed geïsoleerde woningen kunnen eigenlijk niet zonder mechanische ventilatie. Er is immers niet meer genoeg ruimte om de aanvoer van verse lucht op een natuurlijke wijze te verzorgen. Door goed samen te werken met een specialist is het goed mogelijk om te zorgen dat het systeem optimaal zal werken. Is dit niet op de juiste wijze gedaan, dan is de kans groot dat ventilatiesysteem B niet optimaal zal werken en zelfs zal storen.