Kiezen voor zelfbouwventilatie

Een ventilatiesysteem aanleggen wordt over het algemeen gedaan door een specialist. Al is het ook heel goed mogelijk om dit zelf gewoon aan te pakken. In dat opzicht is dus ook te begrijpen waarom meer en meer fabrikanten pakketten aanbieden om het zelf te doen. Dit kan tot wel 30 procent goedkoper zijn. Wat vaak neerkomt op meer dan €1.000,- besparing.

De punten van aandacht bij zelfbouwventilatie

ventilatiesysteem zelfbouw

Natuurlijk is het wel belangrijk om zelfbouwventilatie volledig te verzorgen. Dat betekent dus dat het slim is om eerst goed te bekijken wat de zaken zijn die gedaan moeten worden wanneer voor een pakket wordt gekozen. Is het opmeten bijvoorbeeld helemaal zelf te verzorgen? Moet er een demonstratie van het werk worden gedaan vooraf? Is er nog de noodzaak tot controle en opstarten na het plaatsen? Zoek altijd eerst de antwoorden op deze vragen.

Het is natuurlijk wel zo dat de hoeveelheid werk die je zelf doet ook invloed heeft op de prijs. Het is daarom dus ook slim om even goed te kijken naar der verschillen tussen de pakketten als een prijsvergelijking wordt gedaan. Kijk dan in ieder geval naar de volgende punten:

  • In welke mate moet er worden opgemeten
  • In welke mate moet het legplan zelf worden opgesteld
  • Hoeveel rekenwerk moet zelf gedaan worden
  • Welke benodigdheden moeten besteld worden
  • Het aanleggen van de kanalen en de ventielen
  • Plaatsen en opstarten van de unit

Een basiskit om zelf aan de slag te gaan

ventilatiesysteem zelf bouwen

Wie zelf aan de slag wil met de aanleg van het ventilatiesysteem, dan is het aan te raden om met een basiskit te beginnen. Daar worden instructies bij geleverd. Zo is de installatie stap voor stap te doen. Wel is het dan zo dat er ook gereedschap nodig is. Dit komt er apart bij.

Natuurlijk is het wel belangrijk om alle vragen beantwoord te krijgen. Zijn er zaken die niet goed uit lijken te pakken? Vraag dan hulp van kenners. Bijvoorbeeld door begeleiding op afstand, een demonstratie ter plekke of een controle en inwerkingstelling na afloop van de installatie. Dit kan de aanleg een stuk veiliger en gemakkelijker maken wanneer je het zelf doet.

Wanneer gekozen wordt voor doe-het-zelf werk, dan is het vaak zo dat het plan erbij inbegrepen zit. Daardoor is het beter mogelijk om veilig en zeker te bouwen. Het is wel belangrijk om even goed uit te zoeken of de verkoper ook bereikbaar blijft voor eventuele vragen tijdens het aanleggen van het systeem. Vraag ook na of hulp te krijgen is en tegen welke prijs, in geval het aanleggen niet goed zelf lukt.

De kosten

Voor de installatie van een volledig ventilatiesysteem D is een consument al snel tussen de €5.000,- en €10.000,- kwijt bij een installateur. Wanneer gekozen wordt voor het werken met zelfbouw, dan kan de laagste prijs al beginnen bij €1.000,-. Op die manier is te zorgen dat een goed systeem is aan te leggen. Wie een optimaal systeem zelf wil aanleggen, moet rekenen op prijzen rond de €5.000,-.

Tot slot

Met de beschikking over de nodige kennis is het goed mogelijk om zelf een systeem aan te leggen. De koppelingen en dergelijke zijn niet anders dan in andere systemen. Daardoor is het gehele netwerk gemakkelijk aan te leggen. Ook het isoleren moet geen probleem zijn. Wel is het belangrijk om vooraf goed in te lezen. Op die manier is alles direct vanaf het eerste moment goed aan te pakken. Ook als er bijvoorbeeld extra dempers of filters in het systeem moeten. Zo zorg je ervoor dat het systeem helemaal aan de wensen en eisen voldoet die je zelf hebt, zonder dat iemand anders hierbij hoeft te komen.

ventilatie zelfbouw

Copyright © 2024. Alle Rechten Voorbehouden