Ventilatieroosters

Het aanleggen van een ventilatiesysteem wordt vaak toegespitst op de aanwezigheid van luchtkanalen en ventilatieroosters. Het is goed om te weten hoe deze optimaal weggewerkt kunnen worden. Geheel laten verdwijnen in het ontwerp is dan misschien niet mogelijk, maar er zijn veel mogelijkheden om het geheel wel goed te camoufleren. Denk aan de volgende mogelijkheden die er liggen.

De vorm van de ventilatieroosters

ronde ventilatieroosters

Het kiezen van de ventilatieroosters is de eerste stap in hoe het geheel eruit komt te zien. De roosters die het meest voorkomen zijn rond. Daarnaast zijn ook vierkante roosters een goede optie die regelmatig gekozen wordt. Dit hangt van de verdere afwerking af. De vierkante roosters passen goed bij vierkante spotverlichting, wanneer dit symmetrisch is uitgetekend in de ruimte. Dit kan een heel mooi effect bieden.

Bepalend daarbij is of de aanvoer- of afvoerbuis centraal in de ruimte is geplaatst. Is dit niet het geval, dan is de keuze voor ronde ventilatieroosters vaak de betere omdat dit optisch beter tot uiting komt in dergelijke situaties. Daarbij speelt ook de kleur vaak een rol. Wit is bijvoorbeeld erg populair. Dit is anders wanneer er een industriële inrichting is gekozen, dan kan een natuurlijke afwerking ook hel aantrekkelijk zijn om toe te passen in de woning.

De juiste positie kiezen

Er is een ventilatieplan opgesteld. Dit komt tot uiting in het legplan van de installateur. Het is belangrijk om dit plan goed te volgen en de buizen niet zomaar te volgen. Dit betekent dan ook dat de roosters van de systemen vaak in de buitenste hoeken van de ruimtes terecht. Is een inbouwkast tegen het plafond onderdeel van het plan? Dan is het van belang om het rooster langs dezelfde zijde van de muur te schuiven zodat er een gelijke afstand tot de hoek zal blijven bestaan.

Een nadeel van roosters die te dicht bij de hoeken van de muren blijven is de mate van vuil die deze aantrekken. Dit is vooral goed te zien wanneer voor lichte kleuren in huis is gekozen. Daarom is het slim minimaal een halve meter naar binnen te trekken. Ook is het slim om regelmatig met een vochtig doekje rondom de roosters te reinigen. Zo worden de echte zwarte plekken voorkomen. Wees hier wel voorzichtig mee. Soms kunnen er kleurverschillend door ontstaan. Het is dan slim om dit eerst in een kamer die niet in het zicht ligt een test te doen. Dit hangt bijvoorbeeld af van de kwaliteit van de verf, maar ook van de mate van vervuiling die is opgetreden.

De roosters inbouwen

ventilatieroosters

Het is ook slim om de roosters weg te werken in bijvoorbeeld een kast. Dit is heel goed mogelijk in bijvoorbeeld de keuken. De buizen moeten dan natuurlijk wel op de juiste plek uitkomen. Door dit op de juiste manier in te tekenen en er zeker van te zijn dat er nog voldoende verse lucht in zal stromen is dit goed mogelijk.

Een alternatieve optie is het verlagen van de kast net onder het plafond. De lucht stroomt dan in de opening tussen de kast en het plafond. Toch zullen de roosters dan niet goed te zien zijn. Dit is goed mogelijk, mits de ruimte die wordt opengelaten natuurlijk wel voldoende groot is om de verspreiding van de lucht in orde te houden. Laat dit dus wel goed uitrekenen.

Het schoonmaken van de roosters

ventilatierooster keuken

Goed onderhoud is essentieel bij ventilatiesystemen. In dat opzicht is het slim om een professional in de arm te nemen. Hier kan dan een grote of een kleine reinigingsbeurt worden afgenomen. Al kan het ook slim zijn om voor een onderhoudscontract te kiezen en zo voor regelmaat in het onderhoud te zorgen. Het s goed om hier meer informatie over te verzamelen.