Informatie over centrale afzuiging

Centrale afzuiging speelt een belangrijke rol in moderne woningen. Op die manier kan automatisch worden gezorgd dat de kamers in huis worden geventileerd wanneer dit nodig is. Dat de afzuiging minder lawaai maakt en minder energie verbruikt dan ooit, zijn extra voordelen. Het is goed om hier meer kennis over op te doen met de volgende informatie.

unit centrale afzuiging

De werking van centrale afzuiging

Centrale afzuiging valt onder mechanische ventilatie. Door mechanisch te ventileren is het beter mogelijk om niet langer afhankelijk te zijn van de natuurlijke luchtstroom om verse lucht in huis te krijgen. Met centrale afzuiging is het beter mogelijk om controle te houden over de luchtkwaliteit in huis. Wanneer een huis niet goed geventileerd wordt, dan zal de kwaliteit van de lucht snel afnemen. Dit heeft negatieve effecten op de gezondheid en tast de woning aan. Het is belangrijk om de centrale afzuiging op de juiste plek te installeren. Alle verschillende kamers worden op dat systeem aangesloten. Op die manier is het makkelijk mogelijk om alles centraal te regelen.

De voordelen van centrale ventilatie

Het belangrijkste voordeel van centrale ventilatie is dat er minder geluidshinder is. Dit komt omdat de losse ventilatoren uit de ruimtes verdwijnen. Dit heeft ook als gevolg dat er minder energie verbruikt hoeft te worden. Draadloze sensoren dragen bij aan het automatisch bijsturen wanneer dit nodig is in een ruimte. Zo zal er bijvoorbeeld tijdens het douchen meer ventilatie nodig zijn omdat er meer vocht in de ruimte te vinden is op dat specifieke moment.

plaatsen centrale afzuiging

Wat kost centrale afzuiging?

Het is lastig om te bepalen wat de precieze prijs voor centrale afzuiging is. Dat komt omdat factoren zoals de omvang van de woning en de persoonlijke wensen hier een rol in spelen. Wel is het zo dat de prijs voor een unit gemiddeld €200,- is. Daarnaast zijn nog andere zaken, zoals bijvoorbeeld de sensoren, de filters en de schakelaars nodig om het systeem compleet te maken. Het is verstandig om de prijzen op te vragen bij een gespecialiseerde installateur. Die kan dan precies uitrekenen wat er nodig is en wat de kosten zullen zijn.

Onderhoud aan het systeem

Het is van groot belang om het systeem met enige regelmaat te onderhouden. Op die manier is de goede werking te garanderen. Dat betekent bijvoorbeeld dat stof, vet en vocht uit de kanalen moet worden gereinigd. Dit is nodig om te zorgen dat de luchtkwaliteit optimaal blijft. Het is daarom altijd aan te raden om de centrale afzuiging met regelmaat te laten schoonmaken door een ervaren monteur.