Omgaan met ventilatie bij renovatie

Wanneer een woning flink gerenoveerd wordt, is dit vaak het juiste moment om ook het ventilatiesysteem aan te pakken. Hoewel dit geen verplichting is bij renovatie, is het wel zo dat de voordelen hiervan duidelijk zijn. Daarom is het ook goed om te weten hoe het best de renovatie aangepakt kan worden als het om ventilatie gaat.

De keuze voor een ventilatiesysteem

Het is belangrijk om goed na te denken over het soort ventilatiesysteem dat gekozen wordt. Het aanleggen en wegwerken van ventilatiebuizen is hier bijvoorbeeld belangrijk bij. Het is niet altijd even gemakkelijk om dit te doen. Daarom wordt vaak voor ventilatiesysteem C gekozen. Wordt er echt stevig gerenoveerd, dan kan het soms de moeite lonen om direct voor ventilatiesysteem D te kiezen.

Kiezen voor ventilatiesysteem C

ventilatiesysteem c renovatie

Wanneer voor ventilatiesysteem C wordt gekozen wordt de verse lucht op natuurlijke wijze in de woning geblazen. Doordat de isolatie belangrijker en beter wordt kan dit niet langer via gaten en kieren. Daar worden de ventilatieroosters dan voor aangebracht. Over het algemeen gebeurt dit in ramen of in de gevel. De vuile lucht wordt dan in bijvoorbeeld de keuken of de badkamer afgezogen. Dit worden ook wel de natte ruimtes genoemd. Dit gebeurt dan mechanisch. Lees hier meer over de voor- en nadelen van ventilatiesysteem C.

Kiezen voor ventilatiesysteem D

ventilatiesysteem d renovati

Wordt er voor een volledige en grondige renovatie gekozen? Dan kan het ook aantrekkelijk zijn om voor ventilatiesysteem D te gaan. Dit wordt ook wel balansventilatie genoemd. Daarbij worden toevoer en afvoer scherp op elkaar afgestemd. Dit is een systeem dat wel een wat grotere investering vergt dan systeem C. Anderzijds is dit ook weer terug te winnen doordat er veel energiezuiniger mee te werken is dan met systeem C. Dit is een belangrijke afweging. Lees hier meer over de voor- en nadelen van ventilatiesysteem D.

Wanneer kiezen voor ventilatie?

Er is een belangrijke reden om voor ventilatie te kiezen bij het uitvoeren van een renovatie. Het is immers ook zo dat er veel aandacht voor isolatie is. Daardoor is de natuurlijke luchtstroming minder goed verzorgd dan voorheen. Dit komt de luchtkwaliteit natuurlijk niet ten goede. Zeker niet in de koude maanden wanneer de ramen en deuren ook nog eens dicht blijven. Er zij allerlei problemen die hierbij optreden.

Daarnaast is het ook nog eens zo dat door verminderde ventilatie vocht de woning niet kan verlaten. Dit betekent dus dat het in de woning blijft en gaat condenseren. Dit gebeurt over het algemeen op de koudste plekken. Dit heeft als gevolg dat er meer kans op schimmel is. Bovendien kan dit de woning beschadigen.

ventileren-renovatie

Wat kost ventilatie?

Het is belangrijk om te weten dat de kosten voor een renovatie waarbij ventilatie wordt aangebracht niet veel verschillen van de kosten van het aanbrengen van ventilatie in een nieuwbouwproject. De prijs van ventilatie hangt vooral af van de omvang van de woning of het gebouw. Bovendien is het ook nog eens zo dat er veel vrijheid bestaat omdat er geen EPB-verplichting bestaat. Dat maakt het ook makkelijker mogelijk om de kosten in de hand te houden.

Bij een keuze tussen ventilatiesysteem C of D zal vooral de beschikbare ruimte een belangrijke rol spelen. Natuurlijk lijkt systeem C in de basis flink goedkoper. Al zal er vaak onvoldoende rekening met de totale kosten van alle elementen worden gehouden. Daardoor blijkt het prijsverschil in werkelijkheid vaak veel dichter bij elkaar te liggen. Het is belangrijk dit goed uit te zoeken.

Mocht blijken dat het belangrijk is om de situatie ter plaatse goed uit te zoeken, dan is dat natuurlijk ook altijd een goede optie. Dit komt het opstellen van de offerte dan ook alleen maar ten goede. Het kan goed mogelijk zijn om verschillende installateurs een inschatting van de kosten te laten maken.

Copyright © 2024. Alle Rechten Voorbehouden