Redenen om te ventileren

De huizen worden steeds beter geïsoleerd tegenwoordig. De reden hiervoor is dat op die manier het energieverbruik is terug te dringen. Met het oog op het milieu is dit natuurlijk een goede zaak. Bovendien zijn de kosten zo te beperken. Dat neemt echter niet weg dat deze mate van isolatie ook effect heeft op de mate van ventileren die nodig is. Daarom is het aantrekkelijk om eens goed de zaken op een rij te zetten die het belang van ventilatie eens goed uiteenzetten.

De belangrijkste redenen

Er zijn drie redenen die van belang zijn als het gaat om de juiste mate van ventileren.

Optimale kwaliteit van de lucht

verse lucht ventileren

Het inademen van zuurstof en het uitademen van koolstofdioxide en waterdamp speelt een grote rol. De uitgeademde lucht moet worden afgevoerd zodat schone lucht kan worden ingeademd. Daarvoor is goede circulatie van de lucht nodig. Op die manier kunnen mensen gezond blijven. Bij een goede isolatie in huis, in combinatie met een slechte ventilatie, is het niet goed mogelijk om deze circulatie te optimaliseren. Dit is slecht voor de luchtkwaliteit. Wat ook weer nadelig is voor de gezondheid.

Het afvoeren van vocht

vocht-in-huis

In huis wordt op allerlei manieren vocht geproduceerd. Dit komt niet alleen door het uitademen, maar bijvoorbeeld ook door douchen en koken. Het is al snel een flinke hoeveelheid waterdamp waarmee gewerkt moet worden. Het gaat al snel om zo’n tien tot twintig liter per gezin. Wanneer deze damp nergens kan ontsnappen, zal het gaan condenseren. Condensatie staat altijd aan de basis van de vorming van schimmel. De schimmels zijn weer schadelijk voor de gezondheid. In dat opzicht is met een goede ventilatie deze hele cirkel te doorbreken en de gezondheid beter te beschermen. Dit is een goede reden om hiervoor te kiezen.

Algehele uitwerking op de gezondheid

gezondheid ventilatie

Vooral wanneer je last hebt van gezondheidsklachten als astma of allergie, is het bekend wat de voordelen van frisse lucht zijn. Er zijn maar weinig zaken vervelender dan benauwde gevoelens. Om die reden is het ook belangrijk om de luchtkwaliteit in goede orde te houden. Zo kunnen allerlei zaken worden voorkomen, denk aan hoofdpijn en vermoeidheid, maar denk bijvoorbeeld ook aan concentratieproblemen. Al het plaatsen van enkele roosters kan veel goeds doen in een woning. Dit kan een goede reden zijn om hiervoor te kiezen.

De beste manier van ventileren

Veel mensen denken dat het zo nu en dan openen van een raam al voldoende kan zijn als het gaat om ventilatie. Hoewel het zeker goed is om zo nu en dan de ramen te openen, is er wel meer nodig voor goede ventilatie. Denk bijvoorbeeld aan winters en nachten, dan is het niet aantrekkelijk om de ramen te openen. Daarom is natuurlijke ventilatie lang niet altijd goed mogelijk. In dat opzicht is zorgen voor een voortdurende circulatie van lucht een belangrijke factor. Met behulp van een ventilatiesysteem is dit goed te bereiken. Mechanische ventilatie wordt steeds vaker naast het isoleren gekozen. Zo kunnen alle zaken goed in de hand worden gehouden. Dat maakt het een slimme zet.

ventileren

De verschillende manieren

Er zijn verschillende soorten ventilatiesystemen die in een woning toegepast kunnen worden. Welk systeem het beste past is afhankelijk van allerlei factoren zoals bijvoorbeeld de omvang van de woning. Daarom is het dus ook lang niet altijd zo dat het aanleggen van een systeem heel duur zal zijn. Soms is met enkele kleine aanpassingen in de woning al heel veel te bereiken. Het is dan wel belangrijk om te zorgen voor een goed en aangenaam woonklimaat. Kijk daarom eens naar de verschillende systemen die er zijn. Op die manier is de best mogelijke optie gemakkelijk te vinden. Kijk dan hier voor meer informatie.