Ventilatierooster in het raam

Er zijn verschillende plekken waar een rooster geplaatst kan worden Vaak wordt voor het ventilatierooster in het raam gekozen. Dit biedt dan ook een flinke hoeveelheid voordelen. Zo zijn ze bijvoorbeeld beter weg te werken. Vooral in combinatie met ventilatiesysteem C kan dit dan ook heel goed uitpakken. Meer informatie hierover is hier te vinden.

ventilatierooster voor raam

Uitleg over raamventilatie

Wat is raamventilatie nu eigenlijk? Het gaat dan om meer dan alleen maar het raam zo nu en dan openzetten. Het gaat vooral om de manier waarop ventilatieroosters in het raam verwerkt worden. Deze zorgen dan voor de aanvoer van verse lucht in de woning. De roosters horen bij de ventilatiesystemen B en C. Het voordeel van raamventilatie is de mate waarin dit bijdraagt aan de gezondheid. Ook zorgt het voor meer wooncomfort. Daarnaast is het tegenwoordig zo dat dit de minst opvallende vorm van ventilatie is.

Welke voordelen zitten er aan raamventilatie?

Wat zijn nu eigenlijk echt de voordelen van deze vorm van ventilatie? In de eerste plaats gaat het dan natuurlijk om de mate waarin verse lucht wordt aangevoerd. Daarnaast gaat het om wooncomfort. Tot slot gaat het om energiebesparing. Het is dan ook goed om te zien dat dit anders is dan gewoon het raam openzetten. Het comfort gaat bijvoorbeeld in de winter verloren door de kou. Dit komt ook de energierekening niet ten goede. Al is er natuurlijk nog meer van belang.

De raamventilatie zorgt ervoor dat de verse lucht binnenstroomt, maar verder niets. Dat komt bijvoorbeeld doordat er gebruikgemaakt wordt van filters. Daarnaast zijn er meer en meer zelfregulerende roosters die aanvoelen of er stevige wind staat of niet. Zelfs roosters die het geluid van buiten dempen zijn goed te krijgen tegenwoordig. OP die manier is er dus veel te bereiken door het gebruik van ventilatie in het raam.

ventilatieroosters in ramen

Gebruiken met ventilatiesysteem C

Het meest efficiënte systeem is ook het best voor de gezondheid. Het gaat dan om ventilatiesysteem C. Dit is een centraal gestuurd systeem dat zorgt voor optimale ventilatie in de gehele woning. De roosters in de ramen zijn hier een belangrijke schakel in. Via muurventielen wordt de natte lucht uit de ruimtes gezogen. De roosters in de ramen voeren daarbij verse lucht aan. Bovendien helpen ze het warmteverlies te beperken op deze wijze.

De kosten van een raamventilatierooster

De kosten voor de roosters hangen af van de keuzes die gemaakt worden. Het is handig om te gaan van een prijs tussen €75,- en €125,- per vierkante meter. Het is ook goed om te weten dat de meest efficiënte methode het gebruik van systeem C is. Dit speelt ook een rol in de prijs die uiteindelijk gerekend zal worden.

Onderhoud aan de roosters

Het onderhoud van een ventilatiesysteem is zelf uit te voeren. Dat neemt niet weg dat een specialist dit waarschijnlijk op betere wijze aanpakt. Dat komt bijvoorbeeld doordat de raamventilatie onderdeel van het gehele systeem is. Daarom is professionele ervaring een voordeel. Het is aan te raden om voor een onderhoudsabonnement bij een expert te kiezen.