Werken met verschillende dempers

Wanneer mechanische ventilatiesysteem D wordt aangelegd, dan zal er een dubbel netwerk van buizen worden aangelegd. Met als gevolg dat er veel kans bestaat op geluidsoverdracht tussen de verschillende ruimtes. Vooral de ruimtes waar ’s nachts gebruik van wordt gemaakt kunnen hier hinder van ondervinden. Het is dan dus van groot belang om te zorgen voor goede demping van het geluid. Dit kan bijvoorbeeld met een overdrachtsdemper of geluidsdemper.

Het beperken van het geluid van een systeem

geluid ventilatiesysteem

Als er met ventilatiesystemen sprake is van geluidsoverlast, dan kan dat op twee verschillende zaken wijzen. Het kan gaan om ventilatiegeluid, maar het kan ook om geluidsoverdracht gaan. In beide gevallen is het van belang om te zorgen dat de installatie op juiste wijze wordt aangelegd. Dat werkt als volgt.

Ventilatiegeluid en aanverwante zaken

Ventilatiegeluid wordt over het algemeen veroorzaakt door een te kleine diameter van de buizen. Daardoor wordt de luchtstroom versneld. Dit is niet gewenst. Dit kan namelijk in veel gevallen de oorzaak zijn van de geluidshinder die ondervonden wordt. Dit is vooral goed te merken in stille vertrekken. Het is daarom goed om de luchtsnelheid goed te meten. Die moet tussen 1 en 2 meter per seconde liggen voor minimale geluidsklachten.

Het geluid dat wordt overgedragen

geluidsoverdracht ventilatiesysteem

Wanneer de diameter van de ventilatiekanalen wel groot is, dan kan er ook een ander probleem ontstaan. De buizen verbinden immers verschillende kamers met elkaar. In dat geval kan er dan geluidsoverdracht ontstaan. Dit is natuurlijk niet aantrekkelijk in kamers waar rust belangrijk is. In dat geval is het belangrijk om met dempers zoals een geluidsdemper en een overdrachtsdemper te werken. Dit zorgt voor meer afsluiting van het geluid. Op die manier is er een zorg minder.

Ook de trillingen die in het systeem ontstaan kunnen worden overgedragen door de ventilatiebuizen. In dat geval zijn andere soorten dempers nodig. Deze kunnen de trilling absorberen en zo zorgen dat de klachten afnemen. Wanneer je aanvoelt dat dit de oorzaak is, dan is het slim om op deze manier met de dempers om te gaan.

geluidsdemper ventilatiesysteem

Wat zal een demper plaatsen kosten?

De kosten van het plaatsen van de demper hangen samen met de diameter van de kanalen die gedempt moeten worden. Hoe groter de kanalen, hoe meer dit zal kosten. De kosten bedragen gemiddeld zo’n €75 per demper. Mits dit bij installatie gelijk geplaatst wordt. Bij plaatsing achteraf zal de prijs iets hoger liggen. Dan gaat het om €100 tot €125 per demper.